top of page

&други неща 

Optimized GIF.gif

Добре дошли в непознатото удоволствие от
печенето на канлета

 

Съставки за около 6бр.

  • 250г прясно мляко

  • 1 шушулка ванилия или 1чл.
    екстракт от ванилия

  • 25г краве масло

  • 125г пудра захар

  • 1 жълтък

  • 1 цяло яйце

  • 1.5чл тъмен ром

  • 50г брашно

 

Обработка на формите преди първа употреба

  1. Загрейте фурната на 200*С с вентилатор

  2. Измийте и подсушете формите

  3. Намажете формите с тънък слой олио
    и изпечете обърнати въ
    рху лист хартия
    за печене за 30 минути

 

Приготвяне на сместа

  1. Излейте млякото в малка касерола, добавете кравето масло и
    сложете на среден огън. Разцепете шушулката ванилия по дължина и
    остържете семенцата с опакото на нож. Добавете ги заедно с
    шушулката към млякото. Загрейте сместа докато заври,
    след което махнете от огъня и оставете да се охлади.

     

  2. Смесете пудрата захар, жълтъка и яйцето.
    Пресейте брашното и го добавете.
    Разбъркайте до хомогенна смес.

     

  3. Добавете сместа с млякото и разбъркайте внимателно
    без вътре да попада много въздух. Добавете тъмния ром.

     

  4. Прецедете сместа през фина цедка, за да отстраните
    бучките брашно, ако има такива, върнете шушулката
    ванилия и прехвърлете в кутия с капак.

     

  5. Оставете сместа да престои в хладилник за 24ч

 

Приготвяне на сместа за обработка на формите

  1. В малък буркан изтеглете равно като тегло
    количество краве масло и пчелен восък

     

  2. Сложете буркана на водна баня докато съставките
    се разтопят и образуват хомогненна смес

     

  3. Сместа трябва да се използва докато е гореща.
    След употреба, съхранявайте на стайна температура
    и преизползвайте като загрявате на водна баня всеки път
    .

 

Обработка на формите за канлета преди печене

  1. Загрейте фурната на 200*С с вентилатор.

  2. Сложете формите за 5-10мин във фурната, за да се загреят.

  3. Напълнете все още горещите форми със загрятата смес от восък и масло, и излейте обратно в буркана. Оставете формата да се отцежда обърната върху решетка за охлаждане. Повторете с другата форма.

  4. Оставете формите да се охладят изцяло.

 

Печене на канлета

  1. Загрейте фурната на 250*С с вентилатор.

  2. Разбъркайте сместа, за да се хомогенизира и махнете шушулката ванилия.

  3. Напълнете вече обработените с восък форми за канлета на 1см от ръба.

  4. Сложете ги на тава, поставете във фурната и намалете температурата на 220*С с вентилатор. Печете за 15мин.

  5. Намалете температурата на 180*С с вентилатор и печете още около 50-60мин докато получат желания цвят.

  6. Обърнете на решетка за охлаждане и оставете на стайна температура за около час.

  7. Сега е подходящ момент да подготвите формите с восък за следващото печене.

 

Troubleshooting

Канлетата са изключително придирчиви печива.
Най-чувствителни са към температурата на печене,
а всяка фурна пече различно, така че ако
не получите
задоволителен резултат от първия път:

 

Трик 1

Промените температурите с 10-20С. Ако фурната ви няма вентилатор, увеличете температурата с 20*С. 


Трик 2

Друг трик, който помага понякога е да замразите формите след обработването им с восъчната смес и да ги напълните и печете директно от фризера.

 

bottom of page