&други неща
Добре дошли в непознатото удоволствие от
печенето на канлета
Съставки за около 6бр.
-
250г прясно мляко
-
1 шушулка ванилия или 1чл.
екстракт от ванилия -
25г краве масло
-
125г пудра захар
-
1 жълтък
-
1 цяло яйце
-
1.5чл тъмен ром
-
50г брашно
Обработка на формите преди първа употреба
-
Загрейте фурната на 200*С с вентилатор
-
Измийте и подсушете формите
-
Намажете формите с тънък слой олио
и изпечете обърнати върху лист хартия
за печене за 30 минути
Приготвяне на сместа
-
Излейте млякото в малка касерола, добавете кравето масло и
сложете на среден огън. Разцепете шушулката ванилия по дължина и
остържете семенцата с опакото на нож. Добавете ги заедно с
шушулката към млякото. Загрейте сместа докато заври,
след което махнете от огъня и оставете да се охлади.
-
Смесете пудрата захар, жълтъка и яйцето.
Пресейте брашното и го добавете.
Разбъркайте до хомогенна смес.
-
Добавете сместа с млякото и разбъркайте внимателно
без вътре да попада много въздух. Добавете тъмния ром.
-
Прецедете сместа през фина цедка, за да отстраните
бучките брашно, ако има такива, върнете шушулката
ванилия и прехвърлете в кутия с капак.
-
Оставете сместа да престои в хладилник за 24ч
Приготвяне на сместа за обработка на формите
-
В малък буркан изтеглете равно като тегло
количество краве масло и пчелен восък
-
Сложете буркана на водна баня докато съставките
се разтопят и образуват хомогненна смес
-
Сместа трябва да се използва докато е гореща.
След употреба, съхранявайте на стайна температура
и преизползвайте като загрявате на водна баня всеки път.
Обработка на формите за канлета преди печене
-
Загрейте фурната на 200*С с вентилатор.
-
Сложете формите за 5-10мин във фурната, за да се загреят.
-
Напълнете все още горещите форми със загрятата смес от восък и масло, и излейте обратно в буркана. Оставете формата да се отцежда обърната върху решетка за охлаждане. Повторете с другата форма.
-
Оставете формите да се охладят изцяло.
Печене на канлета
-
Загрейте фурната на 250*С с вентилатор.
-
Разбъркайте сместа, за да се хомогенизира и махнете шушулката ванилия.
-
Напълнете вече обработените с восък форми за канлета на 1см от ръба.
-
Сложете ги на тава, поставете във фурната и намалете температурата на 220*С с вентилатор. Печете за 15мин.
-
Намалете температурата на 180*С с вентилатор и печете още около 50-60мин докато получат желания цвят.
-
Обърнете на решетка за охлаждане и оставете на стайна температура за около час.
-
Сега е подходящ момент да подготвите формите с восък за следващото печене.
Troubleshooting
Канлетата са изключително придирчиви печива.
Най-чувствителни са към температурата на печене,
а всяка фурна пече различно, така че ако не получите
задоволителен резултат от първия път:
Трик 1
Промените температурите с 10-20С. Ако фурната ви няма вентилатор, увеличете температурата с 20*С.
Трик 2
Друг трик, който помага понякога е да замразите формите след обработването им с восъчната смес и да ги напълните и печете директно от фризера.